KBS Rudraksha, Mala

Rudraksha

Rudraksha zijn de zaden van de vruchten van de rudraksha boom , elaeocarpus ganitrus.Deze bomen kwamen in grote getallen voor in India. Helaas zijn er heel veel gekapt voor de aanleg van spoorwegen. Tegenwoordig vind je de meeste in Nepal, Thailand en Indonesië

Als de vruchten rijp zijn, zijn de rudrakshazaden bedekt met een blauwe buitenste schil en worden ze soms bosbessenparels genoemd.

Reeds vele eeuwen worden ze spiritueel gedragen en gebruikt voor puja en meditatie, door hindoes en boeddhisten. Rudraksha kralen worden als zeer heilig beschouwd en als genezend in hun effect op de eigenaar of gebruiker.

De helende werking van Rudraksha’s.Rudraksha’s geven de drager rust, helderheid en richting. Zij geven verkoeling aan het lichaam en beschermen tegen negatieve krachten en gedachten.

De verschillende soorten rudraksha’s:Rudraksha’s variëren in grootte van 3 mm tot 40 mm. De kleinere zaden zijn het zeldzaamst. De kralen hebben een zeer lange levensduur. Elke kraal een aantal facetten of parten heeft aan de buitenkant, die mukhi’s of mukha’s worden genoemd. Het aantal mukhi’s variëert van één tot 21. Elk nummer heeft een eigen betekenis en kent specifieke eigenschappen en bijhorende voordelen.

Wat is een mala?

Een mala is eigenlijk een gebedsketting, een hulpmiddel bij het tellen van mantra’s tijdens meditatie. Er zijn verschillende soorten mala’s, de Hindoeïsten bijvoorbeeld, gebruiken een Rudraksha mala. Rudraksha’s zijn heilig in verschillende culturen en de oudst bekende gebedskralen. Rudraksha’s groeien aan de Eleacarpus boom en zitten in een blauwe bes. In de blauwe bes zit de Rudraksha met daarin weer 5 zaden. Rudraksha’s worden ook wel de tranen van Shiva genoemd.

Een mala heeft volgens traditie 108 kralen en een goeroe kraal en een kwastje.

Het getal 108 is een heilig getal.

Hoe kleiner de zaden hoe kostbaarder deze zijn.

Hoe worden de mala’s gemaakt ?Wanneer de rudraksha’s zijn geoogst, worden ze in dezelfde richting geboord als waarin zij groeiden. Dit is een belangrijk aspect, omdat geloofd wordt dat de prana – de energie – zo in elke kraal behouden blijft.

Hoe gebruik je een mala ?

Een mala kun je op verschillende manier gebruiken, maar de meest bekende manier is tijdens  japa meditatie . Hiervoor kies je een mantra (een zin, woord, of geluid dat je herhaalt) dat past bij wat je op dat moment wil bereiken, je intentie. Een mantra kan van alles zijn en vertrouw hierbij vooral op je eigen gevoel.

Tijdens de mantra meditatie gebruik je de mala om de mantra’s te tellen. Hiervoor houd je de mala in je rechterhand met de eerste kraal naast de guru kraal tussen je duim en middelvinger . Elke keer dat je je mantra herhaalt schuif je één kraal op, net zo lang tot je de guru kraal bereikt. Dit is een moment voor reflectie, waarna je de mala omdraait en in de andere richting weer verder gaat. Je gaat dus niet over de guru kraal heen, maar keer om en gaat terug. Herhaal dit zo vaak als je wilt.